master's thesis
Relationship between manager's personality or employee job satisfaction in enterprise Jadranski Galenski laboratorij .d.d.

Irena Čuturić (2016)
University of Rijeka
Faculty of Economics
Metadata
TitlePovezanost osobnosti menadžera i zadovoljstva zaposlenika u poduzeću Jadran Galenski Laboratorij d.d.
AuthorIrena Čuturić
Mentor(s)Marija Kaštelan Mrak (thesis advisor)
Abstract
U ovome radu se istražila povezanost osobnosti menadžera i zadovoljstva zaposlenika u poduzeću Jadran Galenski labaratorij d.d. Na temelju Myers - Briggs testa osobnosti i ankete zadovoljstva došlo se do određenih zaključaka. Metodologija istraživanja razrađena je temeljem konzultirane literature, te se nastojalo povezati tipičan test osobnosti s uobičajenim pitanjima kojima istraživači propituju zadovoljstvo poslom. Istraživanje je provedeno na uzorku od 40 ispitanika oba spola, stručne spreme od SSS do VSS, temeljem Lickertovog upitnika. Premda su kod menadžera podložnih ocjeni ispitanika iskazane razne kombinacije crta osobnosti, jedina je značajna razlika utvrđena u zadovoljstvu zaposlenika kod ekstrovertiranih i introvertiranih menadžera. Zaposlenici ekstrovertiranih menadžera pokazivali su veće zadovoljstvo odnosima s kolegama na poslu, što upućuje na zaključak da menadžeri načinom na koji komuniciraju (ili ne komuniciraju) sa svojim zaposlenicima, „prenose“ isti obrazac komunikacije na odnose među svojim podređenima. Što se tiče spolne razlike, muškarci su iskazali veće zadovoljstvo odnosom s nadređenima. Što se tiče dobi i stručne spreme menadžera, zaposlenici su uglavnom najzadovoljniji menadžerima između 50 i 60 godina u aspektu odnosa sa kolegama, uključenosti u donošenje odluka te načina na koji menadžer upravlja svojom funkcijom. Zaposlenici su zadovoljniji menadžerom SSS nego menadžerom VSS u aspektu odnosa s kolegama, odnosa sa nadređenim te načina na koji nadređeni upravlja svojom funkcijom.
Parallel title (English)Relationship between manager's personality or employee job satisfaction in enterprise Jadranski Galenski laboratorij .d.d.
Committee MembersMarija Kaštelan Mrak (committee chairperson)
Danijela Sokolić (committee member)
Nenad Vretenar (committee member)
GranterUniversity of Rijeka
Faculty of Economics
PlaceRijeka
StateCroatia
Scientific field, discipline, subdisciplineSOCIAL SCIENCES
Economics
Organization and Management
Study programme typeuniversity
Study levelgraduate
Study programmeBusiness Economics; specializations in: Finance and Banking, Entrepreneurship, Management, Finance and Accounting, Marketing, International Business, IT Business
Study specializationManagement
Academic title abbreviationmag. oec.
Genremaster's thesis
Language Croatian
Defense date2016-06-20
Parallel keywords (Croatian)Crte osobnosti zadovoljstvo poslom Myers - Briggs test osobnosti odnos menadžer-zaposlenik
Resource typetext
Access conditionAccess restricted to students and staff of home institution
Terms of usehttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:192:542455
CommitterDraženka Šepić