diplomski rad
Utjecaj stresa na organizacijske promjene u djelatnosti distribucije lijekova i medicinskih proizvoda na primjeru poduzeća Phoenix farmacija d.d.

Katarina Stipanović (2016)
Sveučilište u Rijeci
Ekonomski fakultet
Podaci o radu
NaslovUtjecaj stresa na organizacijske promjene u djelatnosti distribucije lijekova i medicinskih proizvoda na primjeru poduzeća Phoenix farmacija d.d.
AutorKatarina Stipanović
Voditelj/MentorMarija Kaštelan Mrak (mentor)
Sažetak rada
Stres u suvremenom svijetu zauzima sve više pozornosti zbog sve većeg utjecaja na cjelokupnu populaciju. Istraživanje stresa se vrši u mnogim društvenim, ali i u ostalim znanostima. Iako stres ima pozitivnih komponenti, u većini slučajeva djeluje negativno, te se na negativni aspekt stresa obraća puno više pozornosti. Utjecaj stresa se osjeća u privatnom, ali i u poslovnom svijetu. Mnoge organizacije su uvidjele probleme koji su nastali zbog djelovanja stresa na poslu, te su odlučile djelovati kako bi se pojedinci i cijela organizacija efikasno naučili nositi sa stresom, te ga reducirali i sveli u granice normale. Profesionalni stres se pojavljuje kao sve češći uzročnik psihičkih i fizičkih bolesti kod zaposlenika u Europskoj uniji, ali i u ostatku svijeta. Posljedično vodi ka sve većem broju sati odsutnosti sa posla što za organizaciju predstavlja velike potencijalne i financijske gubitke. Phoenix Farmacija d.d. je poduzeće poznato po odgovornom poslovnom ponašanju usmjereno prema razvoju suvremene tehnologije koja će uvelike smanjiti utjecaj poslovanja na okoliš. Isto tako, Phoenix Farmacija d.d. je kao organizacija prepoznala kolikog utjecaja stres prouzroči na pojedince i cjelokupnu organizaciju, te su unutar organizacije razvili strategije upravljanja stresom na osobnoj razini i na razini cijeloga poduzeća. Kroz istraživanje će se pokušati ustanoviti koje strategije poduzeće koristi za upravljanje stresom, te kolika je razina učinkovitosti navedenih strategija.
Ključne riječistres profesionalni stres organizacija stresori posljedice stresa strategije upravljanja stresom
Naslov na drugom jeziku (engleski)The impact of stress on the roganizational changes in the distribution of drugs and medical products in the case of company Phoenix farmacija d.d.
Povjerenstvo za obranuMarija Kaštelan Mrak (predsjednik povjerenstva)
Danijela Sokolić (član povjerenstva)
Nenad Vretenar (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Rijeci
Ekonomski fakultet
MjestoRijeka
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaDRUŠTVENE ZNANOSTI
Ekonomija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPoslovna ekonomija; smjerovi: Financije i bankarstvo, Poduzetništvo, Menadžment, Financije i računovodstvo, Marketing, Međunarodno poslovanje, Informatičko poslovanje
SmjerPoduzetništvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra ekonomije
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. oec.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-20
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:192:309046
PohranioDraženka Šepić