diplomski rad
Lokalni javni sektor i kreiranje povoljnog poslovnog okruženja

Arnela Junuzović (2016)
Sveučilište u Rijeci
Ekonomski fakultet
Podaci o radu
NaslovLokalni javni sektor i kreiranje povoljnog poslovnog okruženja
AutorArnela Junuzović
Voditelj/MentorSaša Drezgić (mentor)
Sažetak rada
Značaj i važnost lokalnog sektora bila je zanemarivana sve do 90-tih godina kada se uviđa sva njegova prednost, snaga i potencijal u izgradnji ekonomskog razvoja. Dolazi se do spoznaje da je za gospodarski rast i razvoj neophodna fiskalna decentralizacija u sklopu koje se određeni stupanj neovisnosti prenosi lokalnom tijelu u odnosu na središnju vlast. Pojavom globalizacije i mobilnosti kapitala dolazi do sve jače konkurentnosti između zemalja. Kako bi se ostvarila konkurentska prednost pred drugima, države sve više počinju poticati različitim politikama i instrumentima domaću privredu. Osim toga, mijenjaju se stavovi i o stranim ulaganjima u državu te sve veći broj vlada nastoji stvoriti povoljna poslovna okruženja u svojim državama kako bi privukli što veći broj stranih investitora. Sukladno tome, sve se više počinje istraživati pojam konkurentnosti te mnoge nacionalne i međunarodne institucije izrađuju svoja izvješća o konkurentnosti proučavajući različite ekonomske i neekonomske faktore konkurentnosti. Zbirno gledajući, gotova sva izvješća ukazuje na iste probleme s kojima se susreću kako domaći tako i strani investitori prilikom ulaganja u Hrvatsku. Najveći problemi su prisutni kod efikasnosti poslovnog sektora, produktivnosti, neprilagođenosti obrazovanja potrebama gospodarstva, birokaraciji, pravnoj regulativi, zastarjeloj tehnologiji te niskom stupnju inovacija. Unatoč tome, pojedini gradovi i općine u Hrvatskoj uspijevaju stvoriti poduzetničku klimu i povoljno poslovno okruženje koje omogućava podlogu za prosperitetan rast i razvoj. Takvi gradovi su dokaz da provođenjem strukturnih reformi unutar lokalih jedinica je moguće omogućiti lakše poslovanje lokalnim poduzetnicima, bolji životni standard građanima te u konačnici osigurati i gospodarski napredak svom gradu/općini. U tom naumu im svakako pomaže i jedinstveni program certifikacije gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Europi (BFC SEE). Njihov cilj je stvoriti standard kvalitete usluga i pružanja informacija u lokalnim upravama i samoupravama kako bi gradovi i općine bile sposobne stvoriti što povoljnije okruženje za investiranje na njihovoj lokaciji.
Ključne riječilokalni javni sektor fiskalna decentralizacija konukrentnost povoljno poslovno okruženje Business Friendly Certification South East Europe (BFC SEE)
Naslov na drugom jeziku (engleski)Local public sector and creating a favorable business environment
Povjerenstvo za obranuSaša Drezgić (predsjednik povjerenstva)
Helena Blažić (član povjerenstva)
Luka Samaržija (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Rijeci
Ekonomski fakultet
MjestoRijeka
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaDRUŠTVENE ZNANOSTI
Ekonomija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPoslovna ekonomija; smjerovi: Financije i bankarstvo, Poduzetništvo, Menadžment, Financije i računovodstvo, Marketing, Međunarodno poslovanje, Informatičko poslovanje
SmjerFinancije i bankarstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra ekonomije
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. oec.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-07-02
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:192:790857
PohranioDraženka Šepić