Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
diplomski rad
PDV u ugostiteljstvu

Mia Kosić (2016)
Sveučilište u Rijeci
Ekonomski fakultet
Podaci o radu
NaslovPDV u ugostiteljstvu
AutorMia Kosić
Voditelj/MentorHelena Blažić (mentor)
Sažetak rada
Prihodi od PDV-a čine najizdašniji porezni prihod u RH. Njegovim uvođenjem 1998. godine nastojao se približiti sustav oporezivanja zemljama Europske unije. Međutim, problemi se javljaju kod utvrđivanja visine stopa PDV-a i njihove neujednačenosti. Stopa PDV-a je povezana s regresivnošću odnosno kupci plaćaju nominalno isti iznos poreza bez obzira na veličinu svog dohotka. Može se ublažiti primjenom sniženih stopa, nultih stopa, oslobođenjem od PDV-a kao i povišenim stopama. Snižene stope se preferiraju i u turističkom sektoru čime se nastoji stvoriti veća konkurentnost, ali i stvoriti nova radna mjesta kroz nove investicije i povećanu potrošnju. Zaposlenost u ugostiteljskom sektoru pod utjecajem snižene stope raste brže od ukupne zaposlenosti nekog gospodarstva. Neujednačenost stopa je posebno izražena u ugostiteljstvu pa neke zemlje usluge smještaja oporezuju sa sniženom stopom, neke sa super sniženom stopom, dok druge sa standardnom stopom. Isti problem se pojavljuje i kod oporezivanja restoranskih usluga. Stope se kreću od 3% (Luksemburg) do 27% (Mađarska). U Hrvatskoj se od 1. siječnja 2013. godine počela primjenjivati snižena stopa od 10% na ugostiteljske usluge u svrhu povećanja konkurentnosti hrvatskog turizma i posljedično gospodarskog rasta. Međutim, očekivani rezultati glede smanjenja cijena nisu ostvareni zbog lošeg poduzetničkog okruženja, krivih percepcija poduzetnika i obrtnika, relativno visokog ukupnog poreznog opterećenja (posebice onog na dohodak), uvođenja fiskalizacije i sl. Isto tako ugostitelji nisu ničim bili obvezani na snižavanje cijena za razliku od ugostitelja u npr. Francuskoj gdje su zabilježeni višestruki pozitivni učinci. Stoga su poduzetnici i obrtnici odlučili zadržati cijene usprkos sniženju stope s 25% na 10%, te razliku iskoristiti za uvećanje svojih prihoda. Već iduće godine tadašnji ministar Linić nezadovoljan rezultatima povisuje sniženu stopu s 10% na 13%. Ovoga puta razliku u povećanju stope ugostitelji i hotelijeri prevaljuju na sebe bojeći se reakcije potrošača na potencijalni rast cijena. Usprkos lošim rezultatima ne odustaje se od snižavanja stopa PDV-a u turističkom sektoru, pa mnogi smatraju da će se u dugom roku značajno povećati investicije što će se odraziti na nova zaposlenja, proširenje kapaciteta, rast dohotka, uvećane prihode proračuna i rast cjelokupnog gospodarstva.
Ključne riječiPDV ugostiteljstvo snižena stopa zaposlenost cijene gospodarstvo
Naslov na drugom jeziku (engleski)VAT rates for restaurants and catering services
Povjerenstvo za obranuHelena Blažić (predsjednik povjerenstva)
Bojana Olgić Draženović (član povjerenstva)
Maja Grdinić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Rijeci
Ekonomski fakultet
MjestoRijeka
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaDRUŠTVENE ZNANOSTI
Ekonomija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaEkonomija; smjerovi: Gospodarstvo Europske unije, Ekonomija razvoja
SmjerGospodarstvo Europske unije
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra ekonomije
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. oec.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-12
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:192:638047
PohranioDraženka Šepić